Bezák na svätej omši v Trnave poďakoval za spoluprácu

19.07.2012 Trnava

Bratislava 19. júla (TASR) - Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa dnes zúčastnil na svätej omši v kaplnke Arcibiskupského paláca v Trnave. Na nej sa pozvaní kňazi a zamestnanci Arcibiskupského úradu spolu s biskupmi poďakovali Bohu za uplynulé tri roky spravovania Trnavskej arcidiecézy Bezákom. Súčasne spoločne prosili o požehnanie do ďalšieho života tejto arcidiecézy.

"Slávenie Eucharistie sa nieslo v bratskom porozumení a v zmysle Ježišových slov: 'Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a nájdete odpočinok', pripadajúcich podľa liturgického kalendára na dnešný deň. Emeritný arcibiskup monsignor Róbert Bezák sa všetkým prítomným poďakoval za spoluprácu počas uplynulých troch rokov, keď spravoval Trnavskú arcidiecézu. Na záver slávnosti udelil emeritný arcibiskup Bezák všetkým prítomným svoje požehnanie," informuje na svojom webe Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Apoštolský administrátor Ján Orosch uistil Bezáka o tom, že aj po udalostiach posledných dní zostáva v srdciach veriacich tak, ako každý jeden z biskupov, ktorí doteraz stáli na čele Trnavskej arcidiecézy.

Bezák oznámil svoje odvolanie na omši 1. júla. O jeho odvolaní rozhodol pápež Benedikt XVI., čo vyvolalo značný ohlas nielen medzi veriacimi, ale aj na stránkach zahraničných médií. Motív Svätej stolice pritom nie je celkom jasný. Vatikán hovorí, že dôvodom sú výsledky apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára. Ďalšie podrobnosti však už neuvádza.

Televízia TA3 v posledných dňoch informovala o 11 otázkach, s ktorými sa údajne Vatikán obrátil na dnes už odvolaného trnavského arcibiskupa. Boli medzi nimi aj otázky týkajúce sa jeho názoru na celibát, abortu, eutanázie či predmanželských vzťahov.
 

Vyberte región